Kruidengeneeskunde.com | Alles over kruiden en andere weetjes | Pagina 11 christelijke louboutin zwarte pompen

Kruidengeneeskunde.com Alles over kruiden en andere weetjes

16 Apr

Elektosmog GSM UMTS

Posted by kruidengeneeskunde in Uncategorized. Geef een reactie

Elektrosmog en straling vanuit een veelvoud van “bronnen” zijn vandaag de dag ons deel. Deze ongemerkte sluipende en verstorende invloeden hebben nogal wat effecten op ons lichaam. Talloze elektrische apparaten dragen zorg voor elektromagnetische straling die op hun beurt een verstorende en verzwakkende werking hebben op ons immuunsysteem. Mobiele telefonie moet ook steeds meer kunnen en daarom worden we omgeven door talloze zendmasten van evenzo talloze telefoonmaatschappijen

De nederlandse gezondheidsraad doet alleen maar literatuuronderzoek. En zelfs dat doen ze helaas verschrikkelijk selectief. De nederlandse normen qua toegestane straling zijn de allerhoogste in Europa, en volgens bouwbiologen en artsen soms wel de faktor 100.000 te hoog. Maar ja, wat moet je als je als regering miljarden opstrijkt voor steeds meer zendvergunningen, dan kijk je toch maar even de andere kant uit.

In februari 2009 heeft de Gezondheidsraad aan de hand van een onderzoeksrapport van een Zwitserse universiteit de conclusie getrokken dat blootstelling aan UMTS straling niet schadelijk is voor de gezondheid op langere termijn, terwijl het onderzoek juist specifiek stelt dat er geen uitspraken te doen zijn ten aanzien van de gevolgen voor de gezondheid op langere termijn.

De effecten van dit beleid (ja, geen beleid is ook beleid) blijven niet uit. Steeds meer mensen hebben wat artsen de zogenaamde welvaartzieken noemen, en stress is er een van. Als je in de nabijheid van een GSM of UMTS mast woont (binnen een straal van ongeveer 400 meter) ervaar je direct de negatieve effecten ervan. Slaapstoornissen, concentratiestoornissen, doorlopend onbehaaglijk gevoel, hoofdpijnen, prikkelbaarheid en bij langere blootstelling aan dit soort straling afhankelijk van de zwakste plek in het lichaam (voor iedereen meestal verschillend) de wat enstigere ziekten als kanker. Kinderen zijn overigens veel gevoeliger voor deze invloeden dan volwassenen, gek dat er zoveel zogenaamde ADHD gevallen zijn tegenwoordig…

Gelukkig hebben een aantal gemeenten het ongebreideld neerzetten van zendmasten in woonomgevingen – in ieder geval voor de UMTS masten (mobiele telefonie) beperkt en in een aantal gevallen zelfs voorlopig stopgezet.

Andere gemeenten daarentegen laten alles toe en daar zie je dan ook GSM en UMTS masten op de daken van flats, appartementen en zelfs scholen staan. Ook (kerk)torens zijn zeer geliefd om GSM en UMTS masten in te plaatsen. Allemaal om het ons makkelijker te maken, maar we halen hiermee de pest voor ons eigen lichaam in huis. Een DECT-telefoon in uw huiskamer geeft qua straling een equivalent van een GSM mast. Allemaal erg fijn voor ons immuunsysteem.

Vervolgens worden we steeds vaker zonder aanwijsbare oorzaak ziek of we voelen ons niet in orde door allerlei vage klachten. Als u toch eens wist wat u allemaal aan straling voor de kiezen krijgt, dan zou u zich geen moment bedenken om er maatregelen tegen te treffen, tenmiste als uw gezondheid u lief is. In Nederland zijn we goed in pappen en nat houden, onze regering is er een meesterlijk voorbeeld van. En met het nieuwe zorgstelsel hebben we in ieder geval een groot deel van de kosten weer op de burger afgewenteld. Is het niet geweldig?

De WHO heeft inmiddels toegevegen dat het gebruik van GSM’s kan leiden tot hersentumoren.

Een aantal “bronnen” van straling:

Bron: Wistudat.info

Advertenties

16 Apr

NASA: wereld moet zich voorbereiden op verwoestende zonnestorm 2012.

Posted by kruidengeneeskunde in Uncategorized. Geef een reactie

Een recent rapport van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat de volgende piek in zonne-aktiviteiten, verwacht in 2012, dermate hevig zou kunnen zijn, dat een heuse ‘zonnestorm’ de elektriciteitsnetwerken op Aarde permanent zou kunnen verwoesten. Het langdurig wegvallen van elektriciteit zal met name in de ontwikkelde landen voor enorme chaos gaan zorgen.

Het rapport ‘De economische en sociale impact van ernstige ruimte-weersverschijnselen’ gaat in detail in op de verwoestende gevolgen die een zonnestorm of ‘vlam’ (‘solar flare’) zal hebben op onze maatschappij. Een zonnevlam, in combinatie met een uitbarsting van plasma, zal het elektriciteitsnetswerk plotseling overbelasten, waardoor de transformatoren in de verdeelstations worden verwoest. Berekend is dat er in de VS alleen al in slechts 90 seconden tijd 300 belangrijke transformatoren permanent zullen worden vernietigd, waardoor de stroomlevering aan 130 miljoen mensen uitvalt.

Het einde van de moderne maatschappij zal in ieder geval gepaard gaan met een geweldige, wereldwijde lichtshow, als de zonnestorm in botsing komt met de atmosfeer en magnetosfeer van de Aarde.

Behalve dat de kosten van zo’n geomagnetische storm in de VS $ 2 biljoen kunnen bedragen -en dat geldt alleen voor het eerste jaar na de storm-, zal de maatschappij vervallen tot chaos en anarchie. Energievoorziening, supermarkten, transport, etcetra; in het moderne leven is alles afhankelijk van elektriciteit. Zodra dit wegvalt, zullen gas-, water en licht voor zeer lange tijd wegvallen. Het installeren van nieuwe generatoren -die er niet of nauwelijks zijn- duurt minstens enkele weken. Waarschijnlijker is, dat de elektriciteitsvoorziening op z’n vroegst pas na een jaar voorzichtig en beperkt hersteld kan worden.

De NASA schat dat er in de tussentijd miljoenen mensen om het leven zullen zijn gekomen door gebrek aan voedsel en drinkwater. Het hele transportnetwerk zal stilvallen; mensen zullen zich niet meer kunnen verwarmen of verkoelen. De moderne gezondheidszorg zal na maximaal 72 uur ophouden te bestaan. Er komen geweldsuitbarstingen, plunderingen, berovingen, etcetra. ‘Het is maar de vraag of de VS er ooit weer bovenop komen,’ stelt de NASA.

In Europa zullen volgens de NASA de gevolgen net zo erg zijn als in de VS. China, dat een nieuw elektrisch netwerk aanlegt van hoog vermogen, zal daardoor zelfs n�g kwetsbaarder zijn.

De laatste zonnestorm/plasmauitbarsting van de zon dateert uit 1859. Deze ‘Carrington event’ genoemde storm bereikte de Aarde in minder dan 15 minuten, wat sneller is dan NASA’s voortijdige waarschuwingssystemen kunnen ontdekken. In 1859 was de maatschappij echter nog lang niet zo afhankelijk van elektriciteit als nu, zodat de gevolgen beperkt bleven tot het van slag raken van magnetometers en telegraafsystemen.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA verklaarde bij monde van topman Mike Hapgood, dat het rapport beslist geen bangmakerij is. ‘Wetenschappers zijn van nature behoudend, en deze groep is absoluut bedachtzaam. Dit is een eerlijk en gebalanceerd rapport.’

Het in 2008 door NASA’s Themis-ruimtesonde ontdekte enorme gat in het magnetische veld van de Aarde bleek 10 x groter te zijn dan verwacht, en zal de Aarde in 2012 extra kwetsbaar maken voor een zonne-uitbarsting. Jimmy Raeder, wetenschapper aan de universiteit van New Hampshire, zegt dat het samenvallen van deze omstandigheden de ‘perfekte volgorde is voor het ontstaan van een zeer grote gebeurtenis in 2012.’

Het inzetten van de Westerse maatschappijen op ‘duurzame energie’ is niet afdoende voor het verminderen van de enorme risico’s waar ons elektriciteitsnetwerk nu aan blootstaat. Alleen anti-zwaartekracht en ‘vrije energie’ (op Tesla-technologie gebaseerd) zouden zo’n extreme zonnestorm overleven. Het bestaan van deze technologiën wordt echter niet officieel erkend, en zou alleen toegepast worden in zogenaamde ‘zwarte’, geheime projecten.

Bron: New Scientist

 

P.S.:

De locatie van de zogenaamde  ‘zwarte’ geheime projecten  heb ik voor jullie gevonden! 

Zie hier de plek ;

http://maps.google.com/maps?om=1&ll=55.924195,36.819756&spn=0.008704,0.007575&t=k&z=18 

En hier de installaties visueel met foto’s op ;

http://www.darkroastedblend.com/2007/07/creepy-high-voltage-installations.html)

16 Apr

Wie het voedsel beheerst, beheerst de wereld.

Posted by kruidengeneeskunde in Uncategorized. Geef een reactie

Klik op de onderstaande link, voor  achtergrondinformatie over het grootste bedrijf ter wereld; Monsanto.

http://antimonsanto.come2me.nl/

Dit bedrijf probeert met succes onze leefwereld te bepalen.

Ze hebben ontzettend veel macht, connecties, geld, en niks goeds in zin.

16 Apr

Planeet in gevaar.

Posted by kruidengeneeskunde in Uncategorized. Geef een reactie

  Dit is een prachtig artikel over de veranderingen die onze planeet op dit moment doormaakt. Zeker de moeite waard om te lezen.   Als het millenium begint dat na dit millenium komt
zullen op alle plekken ter aarde Babylonische torens verrijzen.
Het zal als Rome en Byzantium zijn.
De velden zullen leegstaan.
Er zal geen wet zijn, behalve die van zichzelf en van de eigen groep.

De barbaren zullen in de stad zijn.
Er zal niet meer genoeg brood voor iedereen zijn
en de spelen zullen de mens niet meer tevredenstellen.
En dan zullen de mensen zonder uitzicht op morgen overal brandstichten.

Johannes van Jerusalem (1042-1119)

*

Bewogen jaar

Het voorjaar is alweer begonnen, maar het is nog geen gouden voorjaar.
2010 was een zeer bewogen jaar. In vele opzichten. Een greep uit de wereldgebeurtenissen: aardbevingen (Haïti en Italië); ‘bijbelse zondvloeden’ (Nepal, Pakistan, de Australische staat Queensland en delen van Europa en Afrika); vulkaanuitbarstingen in IJsland (de Eyjafjallajökull), Indonesië (de Merapi), Japan en Midden-Amerika; orkanen (de VS, Australië, China), cyclonen (Chili), modderstromen, aardverschuivingen (Afrika en Europa); heftige klimaatwisselingen in de vorm van snel wisselende hittegolven en koudestromen in diverse landen; een enorme olieramp in de Golf van Mexico ten gevolge van onverantwoorde boringen vanuit olieplatform Deepwater Horizon, dat explodeerde (na het ‘dichten’ van het grote lek zou onlangs een nieuw lek zijn ontstaan waardoor olie al zo’n 100 mijl de zee in is ingestroomd); drugsoorlogen (Brazilië en Mexico); plotselinge, hevige sneeuwstormen (de VS, Rusland en China); gigantische bosbranden in het westen van Rusland (wekenlange smog in Moskou); toenemend godsdienstgeweld (India, Afrika, Egypte); voortdurende oorlogen (Irak, Afghanistan, Afrika) en nieuwe oorlogen (Kaukasus); dreigende oorlogen (Noord-Korea, Israël en aangrenzende landen) en vele aanslagen (Irak, Afghanistan, Pakistan, metro in Moskou); een bloedige aanval van het Israëlische leger op een konvooi met hulpgoederen voor de Palestijnen in de Gazastrook; stromen van tientallen miljoenen vluchtelingen over heel de wereld; revolu rgcvmtpx. christian louboutin lenkkaritties (Birma, Thailand, Kirgizië); mijnrampen (China, Chili); wereldwijd duizenden seksuele schandalen, met name in de r.-k.-kerk; naweeën van de leugens over de Mexicaanse ‘grieppandemie’ (verspreid door de WHO in samenwerking met de farmaceutische industrie); ‘transportatie’ van duizenden zigeuners vanuit Frankrijk naar Roemenië; economische crises (Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal), bankschandalen, torenhoge bonussen (inmiddels eufemistisch ‘variabele beloningen’ genoemd) op kosten van de belastingbetaler.

Ontploffing op olieplatform Deep Water Horizon

Ieders leven is kwetsbaar

Maar ook werd weer eens duidelijk hoe kwetsbaar ieders leven is toen we begin december van het vorig jaar op de hoogte werden gebracht van het tragische verkeersongeluk in Peru, waarbij onder hen die het leven verloren ook Karel van Hufffelen was, terwijl Caroline zwaar gewond was, maar gelukkig herstellende is. In vele kranten, tijdschriften en websites is hieraan uitgebreid aandacht besteed. De as van Karel werd uitgestrooid over het Titicaca-meer, Aramu Muru Doorway en Machu Picchu. Mirthe, de dochter van Karel, ontving een deel van de as. In Op Hodenpijl, zo vernamen we, werd een bijzondere bijeenkomst gehouden, waar allen die het ongeluk overleefd hadden aanwezig waren en waar Paul van der Veldt een indringend verslag gaf en Carla ontroerende liederen zong. Voor alle betrokkenen brengt dit ingrijpende gebeuren een heel verwerkingsproces met zich mee, waar wij hun alle kracht, licht en liefde bij toewensen. Dankbaar zijn onze herinneringen aan Karel, die we, samen met Caroline, nog voor hun vertrek naar Peru uitgebreid in een hotel te Assen mochten ontmoeten. Dankbaar voor alles wat Karel op dappere wijze, samen met Caroline, in de wereld plantte (o.a. via het boek Onzichtbare risico’s in het draadloze tijdperk). Eens staan we allemaal voor het grote loslaten van de vorm om onze reis der sterren te vervolgen. Soms eerder dan we denken…

Dramatisch begin van 2011: Japan

Maar ook dit jaar begon niet veel beter. Enorme overstromingen (Brazilië, Afrika); aardbevingen in Christ Church (Nieuw-Zeeland) en Zuid-China, maar vooral op 11-03-11 in het noordoosten van Japan. Deze aardbeving had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en veroorzaakte een verwoestende tsunami.

Golven tot 24 meter hoog teisterden de uitgestrekte kust van Japan. Meer dan 50 landen kregen een tsunamiwaarschuwing. Op deze zware aardbeving en tsunami volgde een lichtere aardbeving in het noordwesten van Japan (6,6). Honderden naschokken, veroorzaakt door botsende en schuivende aardplaten in de zee en in de aarde, houden de eilandengroep, die we heden ten dage kennen als Japan en die na de Atlantische zondvloed is ontstaan, in beweging. Duizenden, mogelijk tienduizenden slachtoffers zijn er te betreuren en de verwoestingen zijn enorm. Complete dorpen en stadjes werden in enkele seconden weggevaagd. Hele kustgebieden van de havenstad Sendai (één miljoen inwoners) en Minamisanriku (17.500 inwoners) werden vernietigd. De kuststad Shintona is in puin en in vele gebieden lijkt het erop alsof een aantal dolle giganten in grote woede alles door elkaar gesmeten heeft. Modderstromen, puin, verwoeste infrastructuur, stank van rottende lijken, dood en verderf, extreme sneeuwval en vorst en de uitbraak van ziektes. Honderdduizend soldaten en diverse reddingsteams zochten naar slachtoffers en bieden hulp.

Angst en onrust beheersen deze – vaak letterlijk – donkere dagen. Meer dan een half miljoen mensen is dakloos, miljoenen zitten zonder elektriciteit en er dreigt een steeds groter water- en voedseltekort. De materiële schade is enorm en betekent een zeer gevoelige klap voor de Japanse economie, die al aan inflatie leed. Het zal niet lang meer duren of er zullen problemen zijn met de levering van elektronische onderdelen voor Japanse auto’s, voor computers, mobiele telefoons, camera’s, kopieermachines, chips in het algemeen en honderden andere producten. De schokgolven van de Japanse aardbeving zullen binnenkort ook zichtbaar worden in de wereldeconomie. Vele westerse bedrijven zijn wat de elektronica betreft afhankelijk van Japan. Zo is bijvoorbeeld ruim 60% van alle halfgeleiders afkomstig uit Japan en is Duitsland de grootste handelspartner van Japan. De handel tussen Duitsland en Japan omvatte in 2010 een bedrag van 30 miljard euro, om nog maar niet te spreken van de aankoop door Japan (vlak vóór de aardbeving) van miljarden euro’s aan Europese staatsleningen om de crisis van de euro te bestrijden. De Federal Reserve Bank (Fed) schat het bedrag voor het herstel van de enorme schade op ruim tweehonderd miljard dollar. Zijn de Amerikaanse banken al bezig met het opmaken van het plaatje van geldleningen aan Japan, waardoor dit technologisch geavanceerde land straks opgezadeld wordt met torenhoge schulden en afhankelijk wordt van de bankiers van Wall Street? De Japanse regering raamt de kosten voorlopig op ruim 217 miljard dollar, terwijl aangenomen wordt dat dit nog met enkele tientallen miljarden kan oplopen.

Tot nu toe is er geen sprake van paniek, hetgeen ongetwijfeld te maken heeft met de jaarlijkse trainingen van het Japanse volk om voorbereid te zijn op aardbevingen, maar ook met hun shintoïstische en (zen)boeddhistische visie op het leven.

Nucleaire ramp

Toch heerst er angst voor een mogelijk nieuwe aardbeving en tsunami; dagelijks zijn er naschokken. Maar vooral is er angst in verband met de grote problemen rondom de kerncentrale van Fukushima aan de noordoostkust van Japan, waar zes reactoren oververhit raakten en waaruit inmiddels bij een aantal radioactieve stoffen zijn vrijgekomen, die, in het geval de stralingsdosis toeneemt, niet alleen heel Japan bedreigen, maar ook Zuid- en Noord-Korea, Rusland, delen van Europa, gebieden rondom de Stille Oceaan en van de Verenigde Staten. 

Explosie in de Fukishima kerncentrale na de tsunami in Japan 

De meest recente berichten spreken al over de mogelijkheid van radioactieve straling over de hele planeet. Greenpeace is inmiddels begonnen met het meten van de straling in de zee, vlak voor de kust van Japan, en adviseert om zeker binnen een straal van honderd kilometer iedereen te evacueren. In reactor 3 en 4 ligt het zeer gevaarlijke plutonium MOX (mengoxide), een mengsel van klassiek uranium met het gerecycleerde afvalproduct plutonium, dat twee miljoen keer giftiger is dan verrijkt uranium. Op 14 maart was er een explosie in reactor 3, gevolgd door een immense rookpluim. Wat er precies gebeurde wordt niet meegedeeld, maar als er al een paar milligram MOX tijdens deze explosie is vrijgekomen, heeft dit enorme gevolgen. Natuurlijk is er ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’, ook al liet de Japanse regering op 23 maart weten dat kleine kinderen beter geen kraanwater konden drinken vanwege radioactief jodium in het water, dat bij hen schildklierkanker kan veroorzaken. (Sinds 22 maart werd er zelfs een lichte stralingsdosis in de lucht van Nederland gemeten, maar volgens het RIVM was er geen enkele reden voor bezorgdheid en ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’.)

 

Stralingsmetingen rond Fukushima

Twee dagen later gold in Japan de waarschuwing alleen nog maar voor baby’s. Op 25 maart kreeg de wereld te horen dat er mogelijk een breuk in reactorvat 3 was gekomen en dat een aantal werknemers die daar in het water hadden gestaan, zeer ernstige brandwonden had opgelopen. Inmiddels zouden ze uit het ziekenhuis zijn ontslagen. In reactor 3 ligt zo’n 170.000 kilogram radioactief materiaal opgeslagen. Als dit vrijkomt, is de hoeveelheid radioactieve straling niet meer te controleren. In de nabije omgeving van reactor 3 is inmiddels gemeten dat de radioactiviteit in het water 10.000 keer de toegestane norm overstijgt. Alle werknemers zijn tijdelijk weggeroepen bij de reactoren 1, 2 en 3. Volgens ‘officiële’ berichten van de overheid zouden 17 werknemers hebben blootgestaan aan een levensgevaarlijke stralingsdosis. De berichten uit Japan zijn verwarrend en spreken elkaar vaak tegen, zodat steeds meer mensen beginnen te vermoeden dat er zich iets ernstigs afspeelt, wat niet naar buiten mag. Niet voor niets was de Japanse premier zeer boos dat hij zo weinig informatie kreeg toen de nucleaire ramp zich aan het voltrekken was. Twijfel over de waarheidsgetrouwheid van de informatie neemt toe en bijna niemand gelooft de Japanse overheid nog als er keer op keer gezegd wordt dat ‘de eigenaar van de kerncentrale’ (TEPCO = Tōkyō Electric Power Company, gelieerd aan de Amerikaanse energiegigant General Electric, die overal ter wereld kerncentrales bouwt) uitdrukkelijk verklaart dat er ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’ is, terwijl intussen een ware exodus plaatsvindt van Japanners die niet alleen Tokio verlaten, maar ook het land.

26 maart bericht de Japanse regering dat er radioactief jodium vanuit een reactor in de zee is terechtgekomen. Nadere details worden niet gegeven, behalve dat er ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’ is, gezien de geringe straling (1000 keer meer dan is toegestaan!). En alsof de verwarring nog niet groot genoeg is, werd op 27 maart door het IAEA (Internationaal Atoom-Energie Agentschap) meegedeeld dat het stralingsniveau in reactor 2 gevaarlijk hoog was opgelopen en dat alle werknemers uit het reactorgebouw waren geëvacueerd. De gemeten radioactiviteit zou tien miljoen keer zo hoog zijn als normaal en het beschermend omhulsel van de reactor zou ernstig beschadigd zijn, waardoor een dosis radioactief water in zee was terechtgekomen. Een paar uur later werd dit bericht door TEPCO weer ingetrokken. ‘De gegevens waren per ongeluk verkeerd gelezen en fout geïnterpreteerd.’ Het IAEA verklaarde tevens dat de nucleaire crisis weken of zelfs maanden kon duren en dat de situatie zeer ernstig was. Hopen de ‘nucleaire autoriteiten’ en de atoomlobby dat gedurende de komende weken de aandacht wel zal verslappen? 28 maart werd meegedeeld dat in reactor 2 een ‘gedeeltelijke meltdown’ (het gedeeltelijk smelten van de splijtstofstaven) had plaatsgevonden. Er bleek dus wel degelijk iets ernstigs aan de hand te zijn. Tot overmaat van ramp werd op dezelfde dag ook nog gezegd dat er op vijf plekken in de kerncentrale plutonium op de grond was gevonden, maar dat er ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’ dreigde. Het is symbolisch dat de dag tevoren in het hart van Tokio door duizenden mensen gedemonstreerd werd tegen kernenergie. 

Dreigt er een wereldwijde nucleaire catastrofe die de kerncentraleramp in Tsjernobyl (26 april 1986, Oekraïne) vele malen overstijgt? Bij de ramp in Tsjernobyl werd een ‘gele regen’ waargenomen, die sinds vorige week woensdag ook in Japan werd gezien, maar door de Meteorologische Dienst van Japan werd toegeschreven aan pollen in de lucht!

In de eerste verklaringen van de Japanse regering werd iedere vergelijking met de ‘in slechte staat verkerende kernreactor uit Tsjernobyl’ scherp afgewezen. ‘Geen gevaar voor de volksgezondheid.’ ‘Alles onder controle.’ ‘Onze kerncentrales zijn tegen aardbevingen en tsunami’s bestand.’ Maar bijna alle ‘officiële verklaringen’ van de eerste dagen na de ramp moesten al snel worden bijgesteld. Zelfs specialisten spreken elkaar voortdurend tegen als het om de reeds vrijgekomen stralingsdoses gaat. Dat professor Ishibashi Katsuhiko van de Universiteit van Kobe (tweede havenstad van Japan) al in 2007 waarschuwde voor de kwetsbaarheid van de Japanse reactoren en voor de niet altijd even strenge toepassing van de richtlijnen ter beveiliging van de kerncentrales, met een mogelijk nucleaire catastrofe als gevolg, wordt niet graag gepubliceerd. Volgens een recent bericht van WikiLeaks zou de politicus Taro Kono, belangrijk lid van het Japanse Lagerhuis, aan Amerikaanse diplomaten hebben verteld dat het ministerie van economie, handel en industrie – het verantwoordelijke departement voor de nucleaire energie in Japan – een reeks nucleaire ongelukken verzwegen heeft.
Tegen een gewelddadige tsunami van 24 meter hoog is uiteindelijk niets bestand, ook geen kerncentrale die buitengewoon beveiligd is door de Israëlische firma Magna BSP, die alle kernreactoren in Japan beveiligd heeft en met een aantal Japanse specialisten bewaakt via zeer geavanceerde camera’s, die de minste radioactieve straling kunnen meten.

Zo’n 700.000 mensen rondom de kerncentrale zijn in snel tempo geëvacueerd, velen zijn al in meerdere of mindere mate besmet. De mate waarín zal de komende jaren blijken. Met gevaar voor eigen leven werd aanvankelijk door honderden mensen in de reactoren gewerkt om via onder andere het inpompen van zeewater en boorzuur, waterkanonnen en honderdduizenden liters water vanuit helikopters een gedeeltelijke of volledige meltdown te voorkomen. Wegens besmettingsgevaar zijn de meesten van hen echter teruggeroepen en werkt een ploeg van circa 50 man nog heldhaftig door om het leven van tallozen te redden. Het trauma van Hiroshima en Nagasaki is natuurlijk diep verankerd in de Japanse ziel. Dat de Japanse keizer Hirohito, die bij veel Japanners een goddelijk aanzien geniet (wat niet zo vreemd is, omdat volgens de Japanse mythen de Japanners zouden afstammen van de zogeheten kami = goden), inmiddels via een videoboodschap zijn medeleven en grote verontrusting heeft uitgesproken, wijst erop dat het om een zeer ernstige situatie gaat. Hij stelde een van zijn villa’s ter beschikking aan de slachtoffers van de ramp, zodat ze een bad konden nemen.

Kernenergiediscussie weer opgelaaid

Door de grote problemen met de lekkende kernreactoren in Japan is met name in Europa, de Verenigde Staten en China de discussie over kernenergie weer hevig opgelaaid. In 1957 was er niet alleen een ernstig nucleair incident in Windscale Pile (Verenigd Koninkrijk), maar ook in Kyshtym (Rusland). In de Verenigde Staten vonden de laatste decennia een aantal bijna-ongelukken plaats en was er in 1979 in de kerncentrale Three Mile Island (nabij Harrisburg, de hoofdstad van Pennsylvanië) een gedeeltelijke meltdown.

Three Miles Island, Harrisburg
 

Demonstraties na ramp in Harrisburg 

In 1980 vond er in Saint-Laurent-des-Eaux (Frankrijk) een ongeval plaats, in 2005 was er een groot nucleair incident in Goiania (Brazilië) en in 2006 een klein incident in Fleurus (België).
Japan had al enkele keren te maken met aardbevingen, die ook schade veroorzaakte aan kerncentrales. Ook menselijke fouten blijken wel eens bijna-ongelukken teweeg te brengen. Het sprookje dat er maar één keer in een miljoen jaar de kans bestaat op een ongeluk in een kerncentrale is onhoudbaar. Over diverse bijna-ongelukken met atoomonderzeeërs (uitgerust met kernkoppen), ongelukken die de media niet halen, radioactief afval dat gedumpt is in de wereldzeeën, duizenden kernbommen die over de hele planeet verspreid liggen (alleen al in Israël ongeveer 400!) en waaraan speciaal in aardbevingsgevoelige gebieden vele risico’s verbonden zijn, wordt nauwelijks gesproken. Ook over Tsjernobyl zijn aanvankelijk heel wat leugens verteld om de mens niet al te zeer te verontrusten. Bioloog Rudy Mancke uit Zuid- Carolina, internationaal bekend vanwege zijn jarenlange onderzoek naar de planten en de dieren rondom de in 1986 geëxplodeerde kernreactor van Tsjernobyl, verklaarde op 13 maart dat de nucleaire situatie in Japan op een historische catastrofe kan uitdraaien als er enkele meltdowns plaatsvinden. Mancke spreekt in dit verband van een ‘radioactieve vulkaan’. Niet voor niets riepen de Verenigde Staten de Amerikanen die in een straal van 80 kilometer rondom de atoomcentrale van Fukushima woonden of werkten op om zo snel mogelijk weg te trekken. Een grootschalig evacuatieplan werd voor hen in gang gezet. Paradoxaal genoeg had president Obama vlak tevoren uitdrukkelijk verklaard dat de Amerikaanse bevolking zich niet hoefde voor te bereiden op stralingsgevaar ten gevolge van een mogelijke meltdown. Hierbij baseerde hij zich op verklaringen van diverse gezondheidsinstanties.

Duitsland, waar driekwart van de Duitsers tegen kernenergie is, heeft meteen besloten om de 7 kerncentrales die vóór 1980 gebouwd zijn, te sluiten en zijn beleid te herzien. De Groenen maakten de nucleaire catastrofe in Japan tot het belangrijkste punt van de deelstaatverkiezingen en boekten grote winst in de deelstaat Baden-Württemberg, waar 4 van de 17 centrales staan. Zwitserland schortte de bouw van drie nieuwe kerncentrales op en binnen de EU werd een speciale vergadering belegd op ministerieel niveau. De ministers van Energie en de verantwoordelijken voor de veiligheid van nucleaire installaties in Europa hebben besloten om alle 143 atoomcentrales in Europa nog eens grondig op veiligheid te controleren via een zogenaamde ‘stresstest’. Frankrijk (58 kerncentrales) wenst zijn beleid echter niet bij te stellen, Groot-Brittannië volgt de ontwikkelingen in Japan kritisch en in Nederland is de discussie over een nieuwe kerncentrale in Borssele weer in alle heftigheid losgebarsten.
 
 

Kerncentrale Borssele

Welke problemen de explosies in de kernreactoren van Japan straks voor mensen, de voedselketen, het drinkwater, de lucht, planten en dieren zullen hebben, kan nu nog niet volledig worden ingeschat, al zal dit dramatisch kunnen zijn. Talloze soorten kanker, hart- en vaatziekten en genetische mutaties kunnen dan jarenlang tot de gevolgen behoren, om nog maar te zwijgen van de trauma’s die een dergelijke wereldcatastrofe teweegbrengen. Als we daarnaast weten dat talloze bijenvolken in razendsnel tempo over de hele wereld sterven, wat veroorzaakt lijkt te worden door de varroamijt, het gebruik van pesticiden en door straling (UMTS-masten, gsm, draadloos internet), dan is het niet moeilijk om in te zien wat ons de komende maanden te wachten staat als eventueel hele delen van de natuur radioactief besmet worden. Wie meer wil weten over het desastreus gebruik van pesticiden in de wereld, mag de documentaire Silent Snow van Gouden Kalfwinnaar Jan van den Berg niet missen. De Europese première van Silent Snow was zondag 27 maart in Den Haag. Binnenkort is de film in de bioscoop te zien.

Alternatieve energie al lang mogelijk

Al decennia worden alternatieve mogelijkheden om schone en goedkope energie op te wekken verzwegen of bespot, gezien de enorme belangen die de olie-, gas- en kolenindustrie hebben. Tegelijkertijd wordt de indruk gewekt dat er wereldwijd een tekort aan olie dreigt, waardoor er steeds weer met de energieprijzen gemanipuleerd kan worden. Het is echter een klein aantal steenrijke energiebaronnen, gelieerd aan de grote banken en aan de industrie, dat de energiemarkt bepaalt en manipuleert en vaak een grote invloed uitoefent op overheden.

Hoewel wind, zon en water als bronnen van energie tijdelijk een oplossing bieden, zijn er al lang andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld kernfusie. Toen deze methode om energie vrij te maken steeds meer kritiek ondervond vanuit de gevestigde energieconcerns en nauwelijks meer werd gefinancierd, verdween ze als ‘onhaalbaar’ uit de publiciteit. De door Albert Einstein geprezen fysicus Nicola Tesla experimenteerde in de 19de eeuw al met vrije energie, onder andere via de onuitputtelijke ether, waar overigens de alchemie reeds eeuwen over spreekt. Tesla had in 1931 een benzinevrije auto ontworpen, waarvan filmbeelden bestaan.

 

Nikola Tesla

 

Auto op vrije energie, Teslatechniek 

Door intrekking van de subsidie voor de vrije energieprojecten van Tesla door topbankier J.P. Morgan (bevriend met bankiers en industriëlen als Rockefeller, Rothschild, Kuhn, Loeb, Schiff en Warburg), werd Tesla’s onderzoek beëindigd. Niet veel later, nadat hij geweigerd had zijn patenten aan J.P. Morgan te verkopen, vloog zijn laboratorium in brand.
 

J.P. Morgan

Ook de mogelijkheid om via licht energie op te wekken krijgt nauwelijks aandacht of  financiële steun. In de Verenigde Staten is het biotechnologiebedrijf Joule Unlimited bezig om uit zonlicht en water schone brandstof te maken, die, zonder dat er veranderingen aangebracht hoeven te worden aan de pompen van de tankstations, gebruikt kan worden door auto’s en vrachtauto’s en dat ook nog tegen een prijs van ongeveer dertien eurocent. Met argusogen wordt dit onderzoek door de energiebedrijven bekeken.

Voor hen die werkelijk in andere mogelijkheden van energieopwekking geïnteresseerd zijn, is er een overvloed aan informatie. Het lijkt er echter op dat vooral de overheden onwillig zijn of geen tijd hebben om de literatuur over dit onderwerp nader te bestuderen, terwijl ondertussen de meest dramatische gebeurtenissen zich voltrekken. Zeer weinigen overzien het totaalplaatje en zij die bepaalde inzichten hebben worden meestal gemarginaliseerd, door de media bespot of doodgezwegen.

De dure en onethische winning van biogas als brandstof (via verwerking van voedsel, waarvoor duizenden hectaren bos gekapt moeten worden) krijgt steeds meer kritiek. De toename van het aantal windmolenparken blijkt ook al talloze problemen op te leveren. Immers, het waait niet altijd, er is een storende geluidsoverlast en de hoge windmolens zijn vaak een vloek in het nog spaarzame harmonieuze landschap.

Van veel groter belang of we wel of niet moeten doorgaan met kernenergie en het exploiteren van fossiele brandstoffen, is te onderzoeken wie degenen zijn die in de olie-, gas- kolen- en kernenergiebedrijven aan de touwtjes trekken en wie de financiers van deze uiterst dure en milieuvernietigende projecten zijn. Welke politici durven dit te onderzoeken?

Het betekent ook onderzoek naar een bedrijf als General Electric, dat de reactoren in Fukushima heeft gebouwd, en via de media (vooral via NBC) steeds weer herhaalt dat kernenergie veilig is, terwijl het zelf een groot aandelenpakket in NBC heeft. Onderzoek ook naar de bedragen die bedrijven doneren aan de verkiezingscampagnes van Amerikaanse presidenten, welke invloed dit heeft op de Amerikaanse regering en wie de belangrijkste adviseurs van de presidenten zijn. Zo onderhoudt bijvoorbeeld Jeffrey Immelt, de ceo van General Electric, een vriendschappelijke relatie met president Obama en adviseert hem op het gebied van energieaangelegenheden. De burger mag niet langer worden afgescheept met vage verhalen, desinformatie en grove leugens. Het is de hoogste tijd dat iedereen weet hoe de kernenergiesector, waar honderden miljarden in omgaan, in elkaar zit, welke rol er wordt gespeeld door bedrijven als General Electric, Westinghouse (dat van de 440 kerncentrales op de hele wereld er meer dan de helft gebouwd heeft en in 1995 het mediabedrijf CBS Broadcasting Inc. kocht), Hitachi Corporation, Toshiba en British Nucleair Fuels Limited (BNFL), een naamloze vennootschap, waarvan de Britse regering grootaandeelhouder is. En vooral ook welke dwarsverbindingen er onderling zijn en waar overal ter wereld radioactief afval wordt geloosd. Zo zou Sellafield, dat relaties onderhoudt met BNFL, radioactief afval hebben geloosd in de Ierse zee. 

Dramatisch punt in onze evolutie

De mensheid is op een dramatisch punt in haar evolutie aangekomen en krijgt nu keihard de rekening gepresenteerd. Zeggen dat de situatie van de Nederlandse kerncentrales niet vergeleken mag worden met de Japanse is ten dele waar, maar is tegelijkertijd een dooddoener om de werkelijke dialoog over kernenergie in de kiem te smoren. Nederland is niet alleen gevoelig voor grote overstromingen, maar is ook aardbevingsgevoelig geworden, gezien de decennialange mijnbouw (Zuid-Limburg), de gasboringen (Groningen) en een nieuw soort gasboringen die men van plan is op vele plaatsen in Nederland toe te staan om ‘oppervlaktegas’ te winnen.

 

Ja knikkers in Drenthe

Voeg hieraan toe dat Nederland nog lang niet voldoende beveiligd is door sterke dijken en dat de regering en de industrie vaak bindende contracten met elkaar gesloten hebben. Wat in Japan gebeurt met de kernreactoren is in talloze landen mogelijk geworden, zij het in mindere mate. Om nog maar te zwijgen van mogelijke terreuraanslagen, waar alle kerncentrales ter wereld aan bloot staan. De ‘apocalyptische beelden die Nederland diep geschokt hebben’, woorden die minister-president Mark Rutte op 22 maart in de Tweede Kamer bij de herdenking van de zware aardbeving en tsunami in Japan gebruikte, dienen tot nadenken te stemmen.
De aarde vertoont de laatste weken op veel plaatsen een toename van seismologische activiteit. Naast diverse grote aardbevingen vinden er steeds meer vulkaanuitbarstingen plaats (onlangs nog in Japan en Indonesië). Wat kunnen we echter doen als er superstormen komen en aardbevingen van 10 of meer op de schaal van Richter, gevolgd door megatsunami’s? Wat te doen als bijvoorbeeld San Francisco in Zuid-Californië, gelegen op de San Andreas Fault (een breuk in het aardoppervlak), weer getroffen zou worden door een zeer zware aardbeving zoals in 1906, of als een grote vulkaanuitbarsting zou plaatsvinden in Yellowstone National Park in de Amerikaanse staat Wyoming, of als in Congo de zeer werkzame vulkaan Nyiragongo nabij de stad Goma opnieuw zou uitbarsten?

Video over breuklijnen en hun aktiviteit: Zal de mens dan niet op de tovenaarsleerling van Faust lijken, die de macht over de door hem opgeroepen krachten niet meer beheersen kan? Wie zegt dat dit onmogelijk kan gebeuren, is onwetend van het krachtenspel van de natuur. Tijdens het schrijven van deze Nieuwsbrief hoorden we op de BBC dat er een aardbeving had plaatsgevonden van 6,8-7,1 op de schaal van Richter tussen Birma en Thailand, landen die al zwaar geleden hebben onder hun regime en de afgelopen jaren al enkele keren getroffen zijn door natuurrampen. Veel informatie krijgen we hierover niet. Mogelijk omdat het aantal rampen niet meer bij te houden is?

In België is de overheid een informatiecampagne gestart die ‘toevallig’ samenvalt met de grote problemen rondom de Japanse kernreactoren. Via apothekers zijn zo’n veertig miljoen jodiumtabletten verkrijgbaar tegen vooral schildklierkanker voor hen die dicht in de buurt van een kerncentrale wonen (Doel, Mol, Tihange, Fleurus, het Nederlandse Borssele en het Franse Chooz). Verder luidt het advies bij een nucleair ongeval: binnenblijven of naar binnengaan, ramen en deuren sluiten, naar de radio luisteren, televisiekijken voor nadere informatie, niet onnodig telefoneren en de kinderen op school laten. Dit alles getuigt zeker van goede zorg, maar het heeft ook iets schrijnends, want op geen enkele wijze kunnen de rampzalige gevolgen van kankerverspreidende fall-out worden tegengehouden. Ook in België is het debat over kernenergie herbegonnen. Dat hele delen van België het vorig jaar onder water stonden, wat een groot gevaar kan zijn voor de kerncentrales, komt in de discussies nauwelijks of niet ter sprake. Als bij een overstroming de elektriciteit in een kerncentrale uitvalt, is een gedeeltelijke of totale meltdown mogelijk, net als in Fukushima. Parlementariërs, ministers, bedrijven en banken die zich in welk land dan ook nog sterk maken voor een uitbreiding van kerncentrales begeven zich op een hellend vlak waar richtingwijzers staan met de woorden: Levensgevaarlijk! Onverantwoord! Onethisch! Dat juist op dit moment ook in Nederland het protest tegen uitbreiding van kerncentrales groeit, is volkomen terecht.

Het gaat maar door…

En verder waren er de afgelopen weken ook nog heftige zonne-erupties, waarbij onder andere in Zuid-China dagenlang de elektriciteit en elektronica uitvielen. Net als vorig jaar waren er in het begin van dit jaar in vele landen hevige regens of grote droogtes, hongersnoden, opstanden, oorlogen, aanslagen, revoluties (Afrika en de Arabische wereld). Onder het mom van het voorkomen van baarmoederhalskanker, gaan Nederland en België gewoon door met het vaccineren van jonge meisjes, geïnitieerd door de overheid en gesteund door de farmacie. De talloze kritische rapporten hieromtrent worden gewoon weggeschoven. Intussen was er op 25 maart een uitbraak van de vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeeland (Schore) en is het RIVM weer actief geworden, al is het (voorlopig?) op een gematigde toon. 127.500 legkippen werden ‘geruimd’. Voor de zoveelste keer zijn we er getuige van hoe de mens leeft ten koste van het dier.
En natuurlijk worden er nog steeds duizenden documenten gelekt door WikiLeaks. Het gaat maar door… Over de revoluties in Afrika, de Arabische wereld en Wikileaks straks meer.

Er is ook veel goedheid en genegenheid

Ondanks de rampzalige gebeurtenissen begin dit jaar, mogen we nimmer vergeten dat er ook talloze mensen zijn die elkaar in moeilijke omstandigheden steunen, die behulpzaam zijn bij natuurrampen, die eenzame mensen opzoeken en in stilte hun diensten aanbieden, die opkomen voor dieren en planten, voor de sacraliteit van de schepping, die huis, geld en goederen ter beschikking stellen om het lijden te verzachten. Goed nieuws krijgt niet veel aandacht in de mainstreammedia. Maar er is ook veel goedheid en genegenheid die steeds weer door laarzen der duisternis vertrapt lijken te worden, die evenwel als bloemen van liefde zullen blijven opbloeien.

Ufo’s en buitenaards leven

Begon het afgelopen jaar de stroom van informatie over ufo’s en het mogelijk bestaan van buitenaards leven toe te nemen, dit jaar neemt die informatie niet alleen toe, maar lijkt er ook letterlijk meer ‘in de lucht’ te hangen. Niet alleen werd op 28 januari vlak boven de Tempelberg in Jeruzalem door velen een intens lichtverschijnsel gezien (dat zou kunnen wijzen op een ufo).

 

UFO en lichtverschijnselen Irkutsk

Op 1 maart werd in Irkutsk (Siberië) door duizenden mensen een enorme ufo waargenomen, die volgens ooggetuigen zou zijn neergestort, waarna onmiddellijk het leger, de politie, de geheime dienst, luchtvaartexperts en de ministeriële staf van Defensie naar de plek toe gingen, maar aan de media geen enkele informatie prijsgaven over wat er precies gebeurd was. Over heel de wereld wordt overigens al jaren een toename van ufoactiviteit gesignaleerd. Niet alle ufo’s kunnen zomaar worden afgedaan als psychologische operaties van geheime diensten of door de Nasa vervaardigde ruimteschepen volgens de modellen waarmee in de geheime nazi-raketbasis in Peenemünde onder leiding van raketontwerper Wernher von Braun ondergronds al geëxperimenteerd werd. Wernher von Braun en zijn ploeg werden na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika overgebracht en stonden aan de basis van een aantal uiterst geheime projecten in dienst van de snel opgerichte Nasa. Destijds prijkte op het hoofdgebouw van de Nasa nog een swastica.

 

Werner von Braun bij NASA in de VS

Er is de afgelopen jaren veel bekend geworden over ufo’s en buitenaards leven door waarnemingen en bonafide literatuur, die meestal door de mainstreammedia verzwegen of ontkend worden, ongetwijfeld veroorzaakt door desinformatie hieromtrent. De schroom, angst of zorg bij veel mensen om over dit soort thema’s te spreken, begint echter geleidelijk te verdwijnen, zelfs bij ruimtevaart- en luchtvaartspecialisten. Steeds meer astronauten, piloten en luchtmachtofficieren beginnen te spreken, geheime archieven klappen open, persconferenties vinden plaats en nog niet zo lang geleden benoemden de Verenigde Naties de 58-jarige Mazlan Othman, een astrofysica uit Maleisië, tot ambassadeur voor ‘ruimtevaartzaken’ in geval van een eventuele ontmoeting met een buitenaardse beschaving.

De Britse astrofysicus Stephen Hawking waarschuwde een poos geleden om toch vooral voorzichtig te zijn met allerlei signalen de ruimte in te sturen, aangezien er wel eens beschavingen zouden kunnen zijn die het gemunt hebben op onze bodemschatten en bronnen. Een oud verhaal overigens voor degenen die de mythologie niet alleen zien als een projectie van de geest, maar als een opslagplaats van gebeurtenissen die werkelijk hebben plaatsgevonden. 

Meerdere planeten bewoond?

De periode van spot, gelach, wijsvinger richting voorhoofd, allemaal treffende manieren om de mens iedere nieuwsgierigheid over dit onderwerp te ontnemen, lijkt zachtjesaan voorbij.
Uiteraard dienen we kritisch te blijven ten opzichte van dit onderwerp en van mogelijk ophanden zijnde ‘buitenaardse invasies’ waarover gesproken wordt. Deze mogelijke invasies zouden wel eens onderdeel kunnen zijn van geheime projecten van de machtselite, verbonden met de militaire geheime diensten en de Nasa, die er groot belang bij hebben om in ons zonnestelsel ruimtewapens te installeren en een sterrenoorlog uit te lokken. (Vergelijk het door president Ronald Reagan geïnitieerde starwars-project.) In een ontmoeting van Reagan met de Russische president Gorbatsjov werd duidelijk dat beiden een grote bereidheid toonden om samen te werken in geval van een mogelijk buitenaardse invasie.

Dat er meerdere planeten bewoond zijn, zal mijns inziens binnen een aantal jaren bekend worden en een van de schokkendste gebeurtenissen in de menselijke evolutie zijn, waarbij vooral vertegenwoordigers van de godsdiensten en de dogmatische wetenschap het wel eens zwaar te verduren zouden kunnen krijgen. Weinigen beseffen dat al in de zesde eeuw voor Christus de Boeddha in India uitspraken deed over diverse bewoonde planetenstelsels (‘duizendvoudige’ en ‘tienduizendvoudige stelsels’) en in de zestiende eeuw de Italiaanse monnik en wijsgeer Giordano Bruno openlijk zei dat er naar zijn mening wel eens leven zou kunnen zijn in heel het heelal. Bruno wachtte de brandstapel vanwege zijn vrijzinnige ideeën. Immers, als Rome toen al zou hebben moeten toegeven dat de aarde niet de enige bewoonde planeet is en niet de spil van de kosmische evolutie, zou het gedaan zijn met de macht van de éne katholieke kerk, die niet alleen de copernicaanse revolutie onderdrukte, maar ook lange tijd het idee van een platte aarde (de ‘pannenkoektheorie’) als enige bewoonde planeet in het universum in stand hield. Dit idee begint af te brokkelen, nu fysici als Stephen Hawking en Martin Rees al voorzichtig stellen dat ons universum slechts een onderdeel is van een multiversum. Ook dat is niet nieuw, want een paar duizend jaar geleden verhaalden de rishi’s (grote wijzen) uit India in de Veda, dat de stoffelijke (vergankelijke) schepping uit ontelbare universa bestaat en slechts een partikel is van de totale schepping, waarvan het merendeel tot de onstoffelijke (onvergankelijke) schepping behoort, waartoe ook de essentie van de mens. De quantumfysica begint te vermoeden dat er wel eens een oneindig geestelijk multiversum voor haar open zou kunnen gaan.

In een serie artikelen die dit jaar, ook op deze website, gepubliceerd zullen worden, zal ik uitgebreid ingaan op deze thematiek en op de buitenaardse kwestie, mede in relatie tot Nibiru, die mijns inziens steeds meer invloed begint uit te oefenen op het magnetisch veld van de aarde. (Alleen al de naam Nibiru roept bij menig sterrenkundige en wetenschapsjournalist spot en kritiek op, zonder dat ze dit onderwerp serieus bestudeerd hebben.) Het is niet ondenkbaar dat de grote seismologische veranderingen in vooral de ‘vuurkring’ (aardbevingsgevoelige gebieden) hier mede mee te maken hebben. 

De Belfort-group

Dat de initiator van de in België zo actieve en snelgroeiende Belfort-group, Peter Vereecke, na diverse inspanningen ‘het recht van antwoord’ kreeg (volgens een wet van 23 juni 1961) op een publicatie in het Belgische weekblad Knack (één miljoen lezers), dat hem en de Belfort-group onrecht had aangedaan, is verheugend nieuws. In Knack van 15 januari 2011 verscheen het ‘recht van antwoord’ in de vorm van een uitgebreid artikel van Vereecke: ‘Over vliegtuigstrepen, vaccins, codex alimentarius en andere bedreigingen: fictie of realiteit?’ Onder andere op de websites van de Belfort-group (http://belfort-group.blogspot.com) en van onze werkgroep WijWordenWakker (www.wijwordenwakker.org) is dit artikel geplaatst. Het gaat er niet om in ’t gelijk gesteld te worden, maar om een oprecht journalistieke en ethische manier van interviewen. Dat de mainstreammedia over de grote linie gezien zoveel abonnees verliezen, heeft niet alleen te maken met nieuwsvergaring via internet, maar ook met het gevoel van velen dat ze niet meer oprecht geïnformeerd worden en dat er grondig iets mis is met de nieuwsbureaus, die verantwoordelijk zijn voor de keuze van de inhoud van de te verspreiden informatie (b.v. Reuter en ANP). Onderzoek naar de macht achter de media verklaart veel, zoals in het geval van mediamagnaat Rupert Murdoch. 

De ‘lekken’ van WikiLeaks

In onder andere de persoon van Julian Assange heeft WikiLeaks de laatste tijd allerlei schandalen in de politiek, het bedrijfsleven en de bankierswereld bekendgemaakt. Maar WikiLeaks krijgt nu zelf te maken met ‘lekken’ binnen de eigen gelederen en verkeert in een zekere crisis. Insider en medewerker van het eerste uur, Daniel Domscheit-Berg, deed een boekje open over WikiLeaks (Inside WikiLeaks).

 

Julian Assange

Ook circuleren er geruchten dat WikiLeaks zelf een onderdeel zou zijn van de machtselite, die baat zou hebben bij het verspreiden van informatie en desinformatie om zo haar doeleinden te kunnen realiseren. Deze geruchten dienen uiteraard kritisch onderzocht te worden. Zo zouden er grote belangen zijn bij bijvoorbeeld het lekken van informatie ter rechtvaardiging van een aanval op Iran. Tegen dat land is al een uiterst geavanceerde cyberoorlog begonnen en in de tweede helft van het afgelopen jaar werd een aantal belangrijke Iraanse kernfysici vermoord.
Een geweldloze strijd tegen schaamteloze leugens, desinformatie en onwaarachtigheid kan alleen maar zuiver gevoerd worden als men zich niet compromitteert met de macht die men bestrijdt. Ook eigen frustraties mogen geen rol spelen. Er blijken vele valkuilen en ‘dubbele deuren’ in de matrix van deze wereld te zijn. Competentiekwesties, beschuldigingen, lezers die hun bedenkingen hebben bij de achtergronden van WikiLeaks – dat alles is niet ondenkbaar en kan een wezenlijk onderdeel zijn van het uiterst riskante ‘strategospel’, wat, nogmaals, nauwkeurig onderzocht dient te worden.
De Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) zei eens: ‘In de politiek gebeurt niets door toeval. Wat er ook gebeurt, je kunt er zeker van zijn dat het zo gepland is.’ (Zie in verband hiermee p. 140-149 van mijn boek Het huis op de rots gebouwd.) Roosevelt kon zijn uitspraak doen omdat hij het plan van de machtselite kende. Enerzijds leed hij hieronder, anderzijds diende hij dit plan, zoals meerdere Amerikaanse presidenten dit deden, waarmee ze verraad pleegden aan hun volk.

Revoluties in Afrika, Arabië en het Midden-Oosten

Uiterst kritisch dienen we ook te zijn over de ‘plotselinge’, soms bloedige revoluties in een aantal Afrikaanse landen (Tunesië, Algerije, Marokko, Egypte, Libië, Soedan, Ivoorkust), Arabië (Bahrein, Jemen, Oman) en landen in het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië, Syrië), die bijna allemaal rijk aan olie en andere bodemschatten zijn. Welke machten hebben belang bij deze gebieden, waar men decennialang dictators en ‘verlichte’ despoten (vaak in hun jeugd getraumatiseerd) volop steunde? Wil men ze misschien inwisselen tegen andere leiders, die dan de nieuwe stropoppen van deze machten zullen zijn? 

De kwestie Libië

Een duidelijk voorbeeld hiervan is Libië, dat ongeveer 3,5% van de wereldolievoorraad bezit (meer dan twee keer de oliereserves van de VS). Toen de opstandelingen dictator Moeammar Kadafi, die niet schroomt grof geweld tegen de eigen bevolking te gebruiken, niet meteen uit het zadel kregen, greep naar aanleiding van de precaire situatie van de burgerbevolking en speciaal van de opstandelingen in Bhengazi, de Veiligheidsraad van de VN op het laatste moment in. Op 17 maart werd resolutie 1973 goedgekeurd, ondanks onthoudingen van China, India, Rusland, Brazilië en Duitsland. Gesteund door aanvankelijk Washington, Saoedi-Arabië, de Golfstaten, de Arabische Liga en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, kon in samenwerking met een aantal Europese landen onder leiding van de Verenigde Staten de no-flyzone worden afgedwongen. Aan dit besluit was al enkele dagen een wederzijdse psychologische oorlogsvoering, verspreiding van desinformate en een proces van demonisering voorafgegaan.

Al in een vroeg stadium wilde de Franse president Sarkozy (oud-Mossadagent), die nog niet zo lang geleden met Romano Prodi van de Europese Commissie kolonel Kadafi hartelijk welkom heette in Brussel, het voortouw nemen. Mogelijk om zijn gekreukte imago op te vijzelen in verband met zijn fel bekritiseerde binnenlandse politiek en zijn passieve houding ten opzichte van Tunesië en de bevriende Tunesische dictator Ben Ali.

Naast het afdwingen van de no-flyzone spreekt resolutie 1973 ook over ‘alle noodzakelijke maatregelen’ om de burgerbevolking te beschermen. Via bombardementen, waarbij natuurlijk ook burgerslachtoffers vallen, gebeurt dit nu. Ook al blijft men herhalen dat het niet om ‘regime-change’ gaat, wordt de inzet van grondtroepen overwogen om het regime van Kadafi te elimineren. En terwijl president Barack Obama intussen scherp bekritiseerd wordt door het Congres, hebben de Boliviaanse president Evo Morales en de vicevoorzitter van de Doema (Russisch parlement) Vladimir Zhirinovsky het initiatief genomen om het Comité van Nobelprijswinnaars te vragen Obama van de lijst van Nobelprijswinnaars te schrappen.

Obama, die in 2009 de Nobelprijs voor de vrede ontving vanwege ‘zijn buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen de volkeren’, overlegde intussen enkele keren telefonisch met de presidenten Sarkozy en Cameron over een mogelijke sleutelpositie voor de Navo in het Libië-conflict. De Verenigde Staten willen liever niet in een derde miljardenverslindende oorlog betrokken worden tegen een islamitisch land. Onder president Obama, die er overigens nooit een geheim van heeft gemaakt dat een oorlog soms ‘moreel gerechtvaardigd’ is, is het Amerikaanse defensiebudget tot gigantische hoogtes gestegen en dreigen de oorlogsuitgaven de Amerikaanse economie op te breken. Als stimulator van de inzet van de gevreesde ‘drones’ (uiterst geavanceerde vliegtuigjes zonder piloot die op afstand bombardementen uitvoeren, die soms een vreselijke slachting aanrichten), heeft Obama zijn sporen bij het Pentagon dubbel en dwars verdiend. Intussen stijgt de olieprijs tot recordhoogte. 

 

Onbemand gevechtsvliegtuig, drone

Geweld roept geweld op

Wat men ook denkt van Kadafi of van de geallieerde actie tegen zijn regime, voor de zoveelste keer blijken de Verenigde Naties niet in staat te zijn een conflict op geweldloze wijze op te lossen via diplomatiek overleg. Integendeel, het scenario van Bagdad doemt op in Tripolis, waarbij het weer de machtselite is die een hoop ellende en lijden veroorzaakt. Terwijl in talloze Afrikaanse en Arabische landen de roep van de burgers om waardigheid, respect en vrijheid klinkt, nemen geweld, agressie en repressie toe. Er worden krachten ontketend die moeilijk te stoppen zijn. Opnieuw kan de doos van Pandora geopend worden, waaruit terreuraanslagen kunnen wegvliegen…

Zolang men niet beseft dat de weg van geweld volstrekt heilloos is, roept geweld geweld op, en wraak weerwraak. Een voorbeeld hiervan is de terroristische bomaanslag (april 1986) in een discotheek van Berlijn, waar regelmatig Amerikanen bijeenkwamen en waar kolonel Kadafi verantwoordelijk voor werd gehouden. President Reagan, die Kadafi ‘een dolle hond’ noemde, vergold deze terreurdaad door Tripoli te laten bombarderen. Daarbij kwam een stiefdochtertje van Kadafi om het leven, wat de wraakgevoelens van Kadafi aanwakkerde. Uitgerekend de Fransen en de Spanjaarden sloten toen hun luchtruim voor de Amerikaanse bommenwerpers op weg naar Tripoli. Waren het in die tijd de Italiaanse premier Bettino Craxi en premier Carmelo Bonnico van Malta die Kadafi waarschuwden voor een aanslag, waardoor hij kon ontkomen, deze keer zou het wel eens de Italiaanse premier Silvio Berlusconi (opgejaagd door gerechtelijke procedures wegens corruptie en seksuele escapades) geweest kunnen zijn die Kadafi waarschuwde voor een mogelijk bombardement van zijn hoofdkwartier. Want vrijwel meteen na het bombardement berichtten de media dat Kadafi niet getroffen was. Niet veel later verklaarde Berlusconi, tot grote verontwaardiging van het Italiaanse parlement en van de media, dat het hem ‘pijn deed’ dat zijn ‘vroegere vriend’ zo behandeld werd. Laten we niet vergeten dat Libië ooit een kolonie van Italië was en de Libische olie tevens de ‘smeerolie’ voor de jarenlange vriendschap tussen Kadafi en Berlusconi.

Dat geweld altijd geweld oproept, onderrichtte reeds de Boeddha. Het zaad van haat en geweld kan zelfs eeuwenlang zijn werking behouden en op het juiste moment weer werkzaam worden.
Waren het aanvankelijk de Fransen en de Engelsen die het voortouw namen, met in hun kielzog een aantal andere landen (coalition of willing), inmiddels is na overeenstemming tussen alle 28 Navo-landen het totale commando van Odyssey Dawn (Dageraad van Odysseus), zoals deze operatie wordt genoemd, onder supervisie van de Navo geplaatst. Dit betekent een algehele controle op handhaving van de no-flyzone en het wapenembargo en de bevoegdheid om eventuele andere ‘maatregelen’, zoals grondacties, te ondernemen.

Inmiddels nemen ook Denemarken, Canada, Qatar, de Arabische Emiraten, Jordanië, Italië, België en Nederland aan de operatie deel, terwijl op het laatste moment Turkije, dat liever geen actie onderneemt tegen een moslimland, tot deelname aan deze operatie werd overgehaald. Met zes F16-vliegtuigen, de mijnenveger ‘Haarlem’, een tankvliegtuig en tweehonderd militairen is Nederland alweer betrokken bij een internationaal conflict, met als belangrijkste taak de handhaving van het wapenembargo in de Middellandse Zee voor  (voorlopig?) drie maanden. En dan te weten dat Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië lange tijd de grootste wapenleveranciers van Kadafi waren, waardoor zijn corrupte regime de status-quo kon handhaven en de olietoevoer naar het Westen veilig werd gesteld. Naast handhaving van het wapenembargo mag Nederland – indien nodig – ook steun verlenen aan de handhaving van de no-flyzone en deelnemen aan eventuele andere acties. Ten aanzien hiervan zal Nederland zich voegen naar de besluiten van de Navo.

Gebruik van verarmd uranium?

Dat Odyssey Dawn kan groeien tot een oorlog tussen een aantal landen, wordt met de dag duidelijker. Het zaad voor een langdurige strijd, gevoed door haat en wraak, wordt gezaaid. Odyssey Dawn is een levensgevaarlijke operatie, die impliciet ook een ‘regime-change’ inhoudt, want Sarkozy en Hillary Rodheim Clinton lieten immers al in een vroeg stadium weten dat Kadafi moest opstappen. Inmiddels horen we deze geluiden ook vanuit de Europese Unie. Achter de schermen zijn vele landen deze mening toegedaan, inclusief Duitsland.

De eerste 24 uur van de ‘actie’ tegen Libië dropten, ‘ter bescherming van de burgers’, Amerikaanse B2-bommenwerpers een reeks zware bommen, terwijl vanuit Britse en Franse vliegtuigen en schepen meer dan 160 kruisraketten werden gelanceerd, waarbij onvermijdelijk burgerslachtoffers zijn gevallen. Volgens een bericht van 27 maart op www.globalresearch.org zouden zowel de bommen als de kruisraketten uitgerust zijn met verarmd uranium, dat een sterk vernietigende kracht heeft. Bij iedere explosie komt zowel radioactieve straling als gif vrij. Verarmd uranium is een ‘afvalproduct’ dat vrijkomt bij het proces van uraniumverrijking. Het wordt gebruikt in nucleaire wapens en kernreactoren. Volgens de Conventie van Genève is het gebruik van verarmd uranium ten strengste verboden, maar wordt het steeds weer in oorlogen ingezet, zoals in de oorlog in Irak. De vrijgekomen radioactiviteit van verarmd uranium is jarenlang tot in een wijde omgeving verantwoordelijk voor vele kankersoorten. 


louboutin sneakers
louboutin для мужчин
Обувь женская
louboutins saor
louboutin leiligheter

| _ & nbsp; CL Peep Tenen2012 Christian Louboutin 20 Years Isolde 160mm Leather Peep Toe Pumps Bronze [9ef3]

2012 Christian Louboutin 20 Years Isolde 160mm Leather Peep Toe Pumps Bronze [9ef3]

Met de sky-hoge hak, de christelijke LouboutinIsolde Pompen zijn echt geweldig in...

€877.92  €201.81
Korting: 77%
2012 Christian Louboutin 20 Years Isolde 160mm Leather Peep Toe Pumps Zwart [da4f]

2012 Christian Louboutin 20 Years Isolde 160mm Leather Peep Toe Pumps Zwart [da4f]

Met de sky-hoge hak, de christelijke LouboutinIsolde Pompen zijn echt geweldig in...

€875.13  €199.95
Korting: 77%
2012 Christian Louboutin Lady Peep Geek 150mm Satin Red Bottom Peep pompen Black [a064]

2012 Christian Louboutin Lady Peep Geek 150mm Satin Red Bottom Peep pompen Black [a064]

Mode en top kwaliteit 2012 nieuwe 2012 Christian Louboutin Lady Peep Geek 150mm Satin...

€877.92  €167.40
Korting: 81%

2012 Nieuwe Christian Louboutin Lady Peep 150mm Patent Leather Red Bottom Peep Toe Pumps Cameo Rose [3b91]

2012 Nieuwe Christian Louboutin Lady Peep 150mm Patent Leather Red Bottom Peep Toe Pumps Cameo Rose [3b91]

Mode en top kwaliteit 2012 Nieuwe Christian Louboutin Lady Peep 150mm Patent Leather...

€876.06  €136.71
Korting: 84%
Christian Louboutin 1EN8 100mm Glitter Pumps Multicolor [2f3c]

Christian Louboutin 1EN8 100mm Glitter Pumps Multicolor [2f3c]

Rode onderkant Christian Louboutin 1EN8 100mm Glitter Pumps Multicolor was zorgvuldig...

€876.06  €134.85
Korting: 85%
Christian Louboutin 1EN8 100mm Glitter Pumps Zwart [90f6]

Christian Louboutin 1EN8 100mm Glitter Pumps Zwart [90f6]

Rode onderkant Christian Louboutin 1EN8 100mm Glitter Pumps Zwart was zorgvuldig en...

€878.85  €136.71
Korting: 84%

Christian Louboutin 1EN8 100mm Pompen Gold [4858]

Christian Louboutin 1EN8 100mm Pompen Gold [4858]

Rode onderkant Christian Louboutin 1EN8 100mm Pompen Gold was zorgvuldig en speciaal...

€874.20  €126.48
Korting: 86%
Christian Louboutin 20 Years Isolde 160mm Leather Peep Toe Pumps Gold [5bce]

Christian Louboutin 20 Years Isolde 160mm Leather Peep Toe Pumps Gold [5bce]

Met de sky-hoge hak, de christelijke LouboutinIsolde Pompen zijn echt geweldig in...

€872.34  €199.95
Korting: 77%
Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Peep Toe Pumps Rose Red [9630]

Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Peep Toe Pumps Rose Red [9630]

De nieuwe rode onderkant Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Peep Toe...

€874.20  €137.64
Korting: 84%

Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Pumps Sky Blue [61d9]

Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Pumps Sky Blue [61d9]

De nieuwe rode onderkant Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Pumps Sky...

€872.34  €138.57
Korting: 84%
Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Pumps Zwart [3605]

Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Pumps Zwart [3605]

De nieuwe rode onderkant Christian Louboutin 20 Years Lady Gres 160mm Suede Pumps...

€877.92  €137.64
Korting: 84%
Christian Louboutin Alta Campus 150mm Leather Pompen Noce [8fee]

Christian Louboutin Alta Campus 150mm Leather Pompen Noce [8fee]

Het dragen van rode bodem Christian Louboutin Alta Campus 150mm Leather Pompen Noce...

€876.99  €136.71
Korting: 84%


Woordenlijst C
~cabotage:
eigenlijk: het scheepvaartverkeer (over zee) tussen kustplaatsen van hetzelfde land.
Iets ruimer: het scheepvaartverkeer tussen de kustplaatsen van het moederland en overzeese gebiedsdelen.
In de binnenvaart: het vervoer tussen binnenlandse begin- en eind bestemmingen verricht door buitenlandse schepen.

~cachou, catechou, katsjoe:
aftreksel gemaakt door het kernhout van de Acacia catechu uit te koken en daarna het aftreksel in te dampen. Deze soort noemt men Bombay cachou. Bij de Bengaalse cachou gaat men uit van de noten van de Areca catechu. Cachou vormde met eek of run een belangrijk bestanddeel van taan. Men kende verschillende merken en kwaliteiten. Deze werden ondermeer koek, drijfcachou, locomotieve en gembier genoemd.
De term wordt soms verward met caoutchouc.
Sommige bronnen beweren dat cachou 'op het laatst' taan geheel vervangen heeft. Of deze bewering correct is, is mij nog niet bekend.
Cachou is pas sinds 1858 in Nederland in gebruik gekomen. Daarvoor gebruikte men voornamelijk eikenhout extracten.
Bron: Dr. Th. H. van Doorn, Terminologie van Riviervissers in Nederland.

In Frankrijk kent men de stof onder meer als pastilles voor een frisse adem.
Gerelateerde termen: bolussen, tanen.

~cachouen:
een visnet met cachou verduurzamen. Zie ook tanen. Overige termen inzake het vistuig >.
Genoemd in: Dr. Th. H. van Doorn, Terminologie van Riviervissers in Nederland.


~Cage: oude schrijfwijze voor Kaag.

~caisson:
(meestal) betonnen constructie, die waterdicht en daardoor drijvend wordt gemaakt, om over water vervoerd te worden en op de plaats van bestemming afgezonken wordt.
Caissons worden meestal gebruikt als dam, soms ook als fundatie voor een brug of iets dergelijks. Een speciale vorm van het caisson is het tunnelsegment. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden er caissons gebruikt die oorspronkelijk bedoeld waren voor de constructie van landingshavens te Normandië. Dit waren de Beetle, de Intermediate en de Phoenix.


~calamiteitensteiger:
voor de binnenvaart bedoelde tijdelijke ligplaats die door de diverse hulpdiensten kan worden gebruikt om hun taken uit te oefenen.
In veel gevallen is de autosteiger of auto-afzetplaats tevens het op- en afstappunt voor hulpdiensten. In enkele gevallen zijn er enige aanpassingen noodzakelijk geweest.


~campagne:
zie kampagne.

~campagnevaart:
het onder contract vervoeren van seizoen gebonden producten, zoals suikerbieten, pakstro en aardappelen en de eventuele afval producten hiervan. [T> Evenredige Vrachtverdeling.]

~campagneroef:
minder bekende term voor paviljoenroef, een verhoogd paviljoen, een verzonken roef die het achterste deel van het schip geheel beslaat.

~Camaliewandt:
oude schrijfwijze voor kommaliewant.

~Canadier:
zie Franse motor.


~Canal-du-Nordschip, Canal-du-Nordspits:
maatschip, 52 à 55 x 5,7 x 2,5m ca. 500 ton. Het model is ongeveer gelijk aan dat van de spits, maar dan wel met een veel scherper voorschip. De moderne Canal-du-nord schepen staan bekend als superspits.
Zelfs onder kenners is men het er niet altijd over eens welke maten nu eigenlijk bij het canal-du-nordschip en welke bij de sambrespits horen.


~canvas, kanvas, kanefas:
eigenlijk zwaar doek gemaakt van hennepvezels (cannabis), later uitgebreidt tot al het zeildoek van natuurlijke vezels.
De term 'Kanefas' wordt onder meer door Nicolaas Witsen gebruikt.

Gerelateerde teremn: kleed, dekkleed, gonjekleed.

~caoutchouc, kaoetsjoek:
sap van de rubberboom mogelijk gebruikt bij de vervaardiging van taan.
Mogelijk verwarren diverse bronnen het met cachou, dat in iedergeval voor de bereiding van taan gebruikt wordt.

~carbol:
officieel: fenol. Ook carbolzuur genoemd.
In de binnenvaart gebruikt men het woord veelal voor alles wat maar naar koolteer ruikt. In het bijzonder wordt van (afval)water dat door fenolen verontreinigd is, gezegd dat er 'carbol' in zit.
Carboleum/carbolineum bevat carbol/fenol.
.
~carboleum, carbolineum:
steenkooldestilaat dat geschikt is om hout en touw te conserveren. Carbolineum is de officiële benaming. Andere benamingen zijn creosootolie, teerolie en carbol. Het wordt, om het impregnerend vermogen te vergroten, vaak verdund op de markt gebracht. De verdunning die men voor het tanen gebruikt, noemt men taancarbolineum.

~carboleümen:
ter bescherming tegen de rietworm de getaande visnetten met taancarboleum behandelen. In plaats van netten te tanen, werden ze ook wel gechromeerd.
Genoemd in: Dr. Th. H. van Doorn, Terminologie van Riviervissers in Nederland.


~carbuur:
Vlaamse term voor een kooktoestel in de vorm van een carbidvergasser.
Ondermeer genoemd in: De Spits, door Waander Devillé. (online masterscriptie)

~carbolzalm:
zalm die naar carbol ruikt en smaakt.

~ cardan, cardanring, cardanusring, cardanische ophanging:
Klik hier
voor
afbeelding
een constructie met twee haaks op elkaar staande assen waardoor, in zekere mate, draaiing in alle richtingen mogelijk is. In de binnenvaart gebruikt voor zaken, die min of meer, 'waterpas' moeten blijven, zoals olielampen en kompassen.

~cardanstuurwerk:
stuurwerk dat gebruik maakt van assen en een haakse overbrenging (vaak het differentieel van een vrachtwagen) naar de roerkoning. [A>]

~cardanusring:
zie bij cardan

~cardinaalstelsel, cardinaalsysteem:
Klik hier
voor
afbeelding
systeem voor het plaatsen van boeien en bakens , waarbij de delen van het vaarwater die NIET bevaarbaar zijn gemarkeerd worden.
Het cardinaalstelsel maakt in hoofdzaak gebruik van geel-zwarte bakens met topteken. Het topteken geeft aan in welke positie ten opzichte van het 'gevaar' de boei/ton/baken ligt of staat.


~Caréne-inhoud:
de inhoud van het ondergedompelde deel van het schip; dus de inhoud van het onderwaterschip op een bepaald moment.

~cargadoor:
in de binnenvaart zelden gebruikte term voor bevrachter.
Oorspronkelijk de man die in de stad bij hoge bruggen klaar stond om tegen betaling, de man achter de kar te helpen om tegen de brug op te komen. De kar-ga-door had voor dat doel een eind touw, voorzien van een haak, die aan de as van een kar geslagen kon worden.


~carldoek:
zie karreldoek.

~carlteer:
zie: bruine teer.

~carnavalslicht
3-kleurig navigatielicht. Heklicht en beide boordlichten in 1 lantaarn vereenigd.

~carterpomp:
pomp waarmee men smeerolie uit het carter kan pompen.
Daar scheepsdiesels met hun carter zowat op het vlak staan, kan men de olie moeilijk aftappen en zal men dus moeten pompen.


~cartouche: ~
dynamietpatroon die men gebruikt om vis massaal te verdoven.
Het spreekt voor zich dat dit een verboden vismethode is.


~carweel:
oude schrijfwijze voor karveel.

~casco
een in aanbouw zijnd schip waarvan al het ijzerwerk, maar ook niet meer dan dat, gereed is of een bestaand vaartuig wat in een soortgelijke staat verkeert.
TECHNISCH VAARKLAAR CASCO
: casco waarin de voortstuwing en besturing met alles wat daarbij hoort, reeds geplaatst zijn.

~cascoreglement:
verzekeringsreglement waarin de clausules betreffende het casco(2), aldanniet inclusief spijkervaste betimmering(1), opgenomen zijn.

~cascoverzekering:
een verzekering die de schade aan het schip, spijkervaste betimmering en werktuigen dekt.

~cat:
1> Caterpillar.
2> catamaran.

~catamaran, cat:
Klik hier
voor
afbeelding
vaartuig met twee, meestal smalle, met zekere tussenruimte geplaatste en door een ruim boven het water liggende constructie (dek) verbonden rompen. In de binnenvaart zijn er tegenwoordig enkele snelle veerboten en een enkele rondvaartboot met een catamaran-achtige romp. De catamaranconstructie werd echter al begin twintigste eeuw toegepast bij het motorveer te Nijmegen.
Verbastering van kattumaram, kantimaroen in verouderd Nederlands, en wat samengebonden boomstammen betekend of van kola maram, een vissersvaartuigje van de Coromandelkust dat uit een aantal met elkaar verbonden boomstammen/kano's bestond. [A>] Wanneer er geen ruimte tussen beide rompen overgelaten is spreekt men van een duoromp.
Gerelateerde termen: éénrompsschip, meerrompsschip, duoromp, swath.
Het begrip twee ligt niet opgesloten in het woord catamaran, ook wat men een trimaran noemt is, in feite, een catamaran.


~catechou: cachou.

~Caterpillar, cat:
Amerikaanse fabrikant van onder meer scheepsdiesels. [Menu Afbeeldingen >]
Caterpillar dient uitgesproken te worden als 'ketterpiller'.


~cattuig:
tuigage met alleen een grootzeil. Mogelijk een watersportersterm.

~cavitatie:
Klik hier
voor
afbeelding
verschijnsel dat bij schroeven optreedt wanneer het water te veel versneld wordt. Hierbij kan het materiaal waarvan de schroef gemaakt is sterk aangetast worden. Cavitatie is meestal zichtbaar in de vorm van bellensporen. [T>Schroeven.]

~C.C.R.: zie Centrale Commissie voor de Rijnvaart.

~CeBoSiNe, Centale Bond van Scheepsbouwmeesters in Nederland, C.B.S.N.:
belangenorganisatie van werkgevers in de scheepsbouw.

~cel:
gesloten cel
: in de containervaart; een door zware profielen begrensde ruimte waarin een container geplaatst kan worden.

~cementbak:
zie cementduwbak.

~cementduwbak, cementbak:
Klik hier
voor
afbeelding
duwbak ingericht voor het vervoer van cement.

~cementoverslagschip:
vaartuig ingericht voor het overslaan van cement. Vaak een cementpompboot.
Ook zuigpersschip of vacuumboot genoemd.


~cementpompboot:
Foto: Leo Schuitemaker.">Klik hier
voor
afbeelding
vaartuig dat met behulp van een vacuümpomp cement verpompt. Ook vacuümpompboot en cementzuiger genoemd. [A> scheepsportret.]
Zie ook cementoverslagschip.

~cementtanker:
Klik hier
voor
afbeelding
vrachtschip (ketelschip) dat speciaal inricht is voor het vervoer van onverpakt cement. Het schip beschikt daartoe over ladingtanks waar los cement in- en uitgepompt (geblazen, gezogen) kan worden. [A>]

~cementvaart:
de scheepvaart met betrekking tot het vervoer van cement.
Gerelateerde term: de grijze vloot.

~cementzak:
linnen zakje gevuld met cement, waarmee men na de eerste keer teren de nog plakkende teer beklopt, om bij de tweede keer te kunnen zien wat men al wel en nog niet gedaan heeft.
Behalce cement werd ook wel talk en gipspoeder gebruikt. Dat waren dan meestal reststoffen uit een ander productieproces.

~cementzuiger:
ander woord voor een cementpompboot.
Term aangetroffen in de liggers van de meetdiensten.


~C.E.M.T., Conférence Européenne des Ministres de Transport, Europese Overeenkomst van de Ministers van Vervoer:
Overeenkomst waarin onder meer een klasse indeling van vaarwegen vastgelegd is.
Deze klasse indeling is thans (2008) als volgt:
klasse standaardschepen
type lengte
(max., m)
breedte
(max., m)
diepgang
(max., m)
tonnage
(ton)
hoogte
(max., m)
0 Kleine vaartuigen <250
I Spits 38,5 5,05 2,2 250-400 4
II Kempenaar 50-55 6,6 2,5 400-650 4-5
III Dortmund-Eemskanaalschip 67-80 8,2 2,5 650-1000 4-5
IV Rijn-Hernekanaalschip 80-85 9,5 2,5 1000-1500 5-9,1
Va Groot Rijnschip 95-110 11, 4 2,8 1500-3000 5-9,1
Vb
VIa
VIb 140 15 3,9 7-9,1

klasse Duwstel
lengte
(max. m)
breedte
(max. m)
diepgang
(max. m)
tonnage
(ton)
hoogte
(max. m)
IV 85 9,5 2,5-2,8 1250-1450 5,25-7
Va 95-110 11,4 2,5-4,5 1500-3000 5,25-9,1
Vb 172-185 11,4 2,5-4,5 3200-6000 5,25-9,1
VIa 95-110 22,8 2,5-4,5 3200-6000 7 - 9,1
VIb 185-195 22,8 2,5-4,5 6400-12000 7-9,1
VIc 270-280 22,8 2,5-4,5 9600-18000 9,1
193-200 33-34,2 2,5-4,5 9600-18000 9,1
VII 285 33 2,5-4,5 14500-27000 9,1
195 34,2 2,5-4,5 14500-27000 9,1

~cent:
zie bij sent.

~centenaar, centner, crs:
oude gewichtsmaat van 100 pond dus (afhankelijk van welk pond) ca. 45,8 kg. Zie ook tolcentenaar. Na de Franse tijd werd de centenaar 100kg groot.

~centimeterlijst:
bij de meetbrief behorende tabel waarin, per centimeter inzinking de totale waterverplaatsing van het vaartuig vermeld is.

~centlijn:
zie bij sent.

~centner, crs:
zie centenaar.

~Centraal Baggerbedrijf:
In 1935 opgerichtte organisatie die de belangen van baggeraars behartigde. Zie verder Vereniging Centrale Baggerbedrijf.

~Centraal Bureau Rijn- en Binnenvaart, C.B.R.B.:
de grootste werkgevers- en ondernemersorganisatie in de binnenvaart in Nederland. De organisatie werd in 1929 opgericht en bestaat heden (2014) nog steeds. [E>]

~ Centraal Informatiepunt Bestrijding IJs, C.I.B.IJ:
in 1993 door de Koninklijke Schippers Vereniging Schuttevaer opgerichte stichting ter bevordering van de scheepvaart bij ijsgang.

~centraalsmeerapparaat:
Klik hier
voor
afbeelding
1> door de motor aangedreven smeeroliepompje met daarin een aantal druppelaars, waarmee een aantal smeerpunten van olie voorzien wordt. [A> foto's en uitleg]
Iets afwijkend van constructie en gebruik maar uiterlijk weinig verschillend is het druksmeerapparaat.


2> centraal vetsmeerinrichting: zie smeerautomaat.

~centraalsmering:
1> smeersysteem bij stoommachines en oude langzaamlopendescheepsdiesels, waarbij een door de motor aangedreven smeeroliepompje een aantal smeerpunten van olie voorziet.  Zie verder bij centraalsmeerapparaat.
Alhoewel ook de modernere motoren (meestal) vanuit één punt van smeerolie voorzien worden, spreekt men daarbij zelden van centraalsmering. Aangezien bij deze systemen de smeerolie door de motorcirculeert, spreekt men meestal van circulatiesmering.


2> handbediend oliepompje met leidingsysteem waarmee de tuimelaars van dieselmotoren opgezette tijden van olie moeten worden voorzien. Slechts op enkele oudere motoren toegepast.

3> smeerautomaat.

~centraal-vetsmeerinrichting: smeerautomaat.

~Centrale Commissie voor de Rijnvaart, C.C.R., Centrale Rijnvaartcommissie
in 1816 opgerichte volkenrechtelijke organisatie van de ondertekenaars van de acte van Mannheim, die uiteindelijk alles, met betrekking tot de Rijnvaart, regelt. Voor dat doel heeft zij een aantal Rijnvaartcommissies benoemt. [E>]
De oprichting van de CCR was een direct gevolg van het congres van Wenen in 1815. De commissie heeft tot taak de vrije en veilige vaart op de Rijn te waarborgen. In vervolg daarop werd in 1831 de Acte van Mainz opgesteld en ondertekend.


~Centrale Rijnvaartcommissie: zie C.C.R.

~certer:
oud Nederlands voor bouwbestek.

~certificaat van deugdelijkheid:
eertijds de officiële naam van het scheepsdocument dat men verkrijgt na een keuring betreffende deugdelijkheid en uitrusting van het schip, meestal werfrapport, scheepsattest of klopbrief genoemd. Voor zover bekend werd dit certificaat opgevold door het certificaat van onderzoek.

~certificaat van onderzoek, c.v.o.:
scheepsdocument, dat afgegeven wordt wanneer een schip aan de eisen, welke onder meer in de binnenschepenwet gesteld worden, voldoet.
Zie ook: E>Artikel op de Wikipedia.
Gerelateerde termen: werfrapport, scheepsattest, klopbrief.

~Chaland:
1> Frans woord voor een vrachtschip in het algemeen.

2> soms gebruikt als 'synoniem' voor Waal.

~charter:
1> synoniem voor bevrachtingsovereenkomst.

2>
IN CHARTER VAREN
: onder contract, een aantal reizen voor één en dezelfde verlader maken. 

~charteren:
geregeld met betalende passagiers varen.
De term wordt alleen gebruikt voor de schepen uit de chartervaart.


~charter-partij, charterpartij:
synoniem voor bevrachtingsovereenkomst.

~charterschip
1>
voormalig, thans weer zeilend, bedrijfsvaartuig of  daarop gelijkende schip, dat met betalende passagiers vaart. [A>]
Term aangetroffen in de liggers van de meetdiensten.

Zie ook vakantieschip.

2> een vrachtschip dat door een verlader ingehuurd is om een lading in meerdere reizen te vervoeren.

~chartervaart:
1> sinds ca. 1970: het varen met betalende passagiers op voormalige, thans weer zeilende, bedrijfsvaartuigen of  daarop gelijkende schepen.

2> contractvaart.

~Chemgas:
Klik hier
voor
afbeelding
Rederij van binnenvaartgastankers. In augustus 1965 ontstaan als dochtermaatschappij van het samenwerkingsverband tussen Rederij "van Ommeren" en rederij "Vulcaan". Beide rederijen waren al op beperkte schaal actief in het transport van gas, doch Chemgas werd de eerste rederij die zich uitsluitend op het transport van gas toelegde. Inmiddels is Chemgas de belangrijkste, en de toonaangevende gasvervoerder op de West-Europese binnenwateren. Sinds 1985 is Chemgas eveneens actief in de zeevaart, terwijl de dochtermaatschappij CFT Gaz sinds 1991 in het vaargebied van de Rh